Biobrandstoffen zijn een groep milieuvriendelijke brandstoffen, die ontstaan door chemische reacties en warmte. Deze factoren breken natuurlijke grondstoffen, zoals zetmeel en suikers, af. Biodiesel is een van deze biobrandstoffen. Biodiesel heeft een eerste en tweede generatie. Het verschil tussen beide zit hem in het productieproces en de grondstof die er nodig is. Deze blog focust zich op de vraag wat biodiesel is en wat de vele voordelen zijn van deze biologische brandstof.
Wat is biodiesel?
Bio diesel wordt vaak als milieuvriendelijk alternatief ingezet voor de normale diesel (fossiele brandstof). Bij biodiesel is er sprake van twee generaties: de eerste en tweede generatie. Biodiesel van de eerste generatie wordt vervaardigd middels verestering. Dit proces omvat de verbranding van landbouwproducten, zoals palmolie en andere plantaardige oliën. De tweede generatie bio diesel staat ook wel bekend als Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en komt voort uit een proces met waterstof. Hierdoor is de tweede generatie wijder inzetbaar, omdat het kan worden gewonnen uit afval van bijvoorbeeld dierlijke vetten en bakolie of niet-eetbare bronnen, zoals stro. Biodiesel voldoet aan de EN14214-norm.
Wat is dan nu het verschil met diesel?
Het is momenteel technisch mogelijk om op 100% biodiesel te rijden, maar biobrandstoffen worden meestal nog gemengd met fossiele brandstoffen waardoor de schadelijke uitstoot al drastisch wordt verminderd. Diesel valt onder de fossiele brandstoffen en is een mengsel van koolwaterstoffen. Diesel voldoet aan de EN590-norm.
Voordelen bio diesel
Wat zijn nu de voordelen van milieuvriendelijk huren en rijden met bio diesel? Hieronder volgen de belangrijkste voordelen:
- Bio diesel is niet veel duurder dan fossiele brandstoffen.
- Bio diesel kan gemengd worden met normale diesel en is daardoor met een kleine aanpassing geschikt voor de nieuwere dieselmotoren.
- Bij biodiesel is er sprake van een eenvoudig productieproces, want het omzetten van grondstoffen in energie is eenvoudig.
- Biodiesel is milieuvriendelijk; zelfs vermengd met normale diesel vindt er een grote uitstootreductie plaats.
- Bovendien is bio diesel biologisch afbreekbaar, niet giftig en bevat het geen zwavel.
- Voor het tanken van biodiesel kan de normale infrastructuur gebruikt worden.
Is biodiesel voor iedere motor geschikt?
Bio diesel kan in veel dieselmotoren gebruikt worden, maar lang niet in alle. Er zijn motoren die voor 1996 vervaardigd zijn, die niet geschikt zijn voor pure bio diesel (HVO100). De nieuwere motoren moeten een klein onderdeel in de motor aangepast krijgen om pure biodiesel te kunnen gebruiken. In Nederland kan op meer dan 130 tankstations HVO100 getankt worden. Dit is biodiesel in pure vorm. Een nog groter aantal tankstations biedt een mengeling aan van de standaard diesel met bio diesel, zoals HVO50 of HVO20.
Groen een voertuig huren bij Adrem Utrecht
Bij Adrem Utrecht kunt u bij de huur van onze persoonsbussen en bij bestelbussen huren gebruikmaken van de eco-vriendelijke brandstof Diesel Green, waardoor de schadelijke uitstoot van uw huurwagen met maar liefst veertig procent wordt verminderd. Een personenbus huren kan ook handig zijn, wanneer u op wintersport wilt gaan. Lees hier waarom dit handig kan zijn. Bij het ophalen van de bus zorgen wij ervoor dat deze een volle tank heeft. Bovendien hoeft u zich bij het terugbrengen van de bus geen zorgen te maken over het tanken; wij nemen dit voor onze rekening. De kosten voor de gebruikte biodiesel worden met u verrekend. Meer weten over Diesel Green of andere vragen met betrekking tot autoverhuur? Lees het na op onze FAQ-pagina.
Wilt u een auto huren zonder te hoeven aftanken? Hier leest u er meer over!